Știm ce mâncăm? Margarina din comerț este plină de E-uri
Articole de la același autor
Bacteria E-coli, depistată în probele de brânză și carne de pui
29 Februarie 2016
Oficial: Niciunul dintre copiii bolnavi de sindrom hemolitic-uremic nu a fost vaccinat cu Hexaxim
29 Februarie 2016
Ce trebuie să știi despre infecția cu Helicobacter pilory
24 Martie 2016
Apneea de somn, o afecțiune ascunsă, dar care poate ucide
09 Aprilie 2016
Tratamentul apneei în somn poate salva vieți
19 Martie 2016
În frigiderele multor constănțeni se află, permanent, cel puțin un sortiment, două de margarină sau halvarină, așa cum am denumit-o în ultimii ani. Fie că o folosim la sandvișuri, fie că o punem în piureuri sau în prăjituri, margarina este unul din alimentele aproape tradiționale ale românilor. Însă câți dintre noi am citit cu adevărat eticheta brandului preferat de margarină?
Potrivit unui studiu recent, realizat de InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor, mai mult de trei sferturi din produsele de pe piață au cel puțin cinci E-uri în conținut. Din 13 tipuri de produse analizate, doar opt la sută au doar trei E-uri. 15 la sută au în conținut patru E-uri, 54 la sută au cinci E-uri, iar 23 la sută au șase E-uri.
Au fost analizate 13 produse de tip margarină, grăsime vegetală, grăsime vegetală tartinabilă, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la trei producător, furnizori sau distribuitori: Unilever România, Orkla Foods România și Mega Image SRL.
Astfel, Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt, cu 39 la sută grăsime, conține șase E-uri, la fel ca și Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt și sare, Rama Grăsime vegetală tartinabilă, cu 39 la sută grăsime. Cinci E-uri găsim în Becel Grăsime vegetală tartinabilă, cu 45 la sută grăsime, în Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu 20 la sută grăsime, în Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt și gust de pâine pe vatră, în Rama Grăsime vegetală tartinabilă, cu 70 la sută grăsime, în Rama Grăsime vegetală tartinabilă cu 45 la sută grăsime, în Delhaize Grăsime vegetală tartinabilă Omega 3 plus, 38 la sută grăsime, în Linco Grăsime vegetală tartinabilă și în Sarina Grăsime vegetală tartinabilă, cu 60 la sută grăsime. Doar patru E-uri sunt în Unirea Original Grăsime vegetală tartinabilă cu 60 la sută grăsime, iar trei E-uri sunt în Becel Grăsime vegetală tartinabilă cu 30 la sută grăsime.
"S-a creat falsa nevoie de margarină!"
Specialiștii în nutriție consideră margarina o adevărată otravă și nu o recomand să o introducem în alimentația noastră de zi cu zi. "Mă întristează felul în care industria alimentară manipulează alegerea consumatorilor folosind cuvinte cu ecou științific. Nu e suficient că margarina a luat locul untului pe masa noastră, acum suntem încurajați să mâncăm margarina pentru sănătatea inimii??!!", este de părere dr. Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, "argumentele sunt ridicole: margarina seamănă cu untul, dar nu e unt; sunt grăsimi vegetale, adică bune, spre deosebire de cele animale care sunt rele", însă astfel s-a creat "falsa nevoie de margarină". "După ce a fost negat zeci de ani efectul nociv al acizilor «trans» rezultați din hidrogenarea margarinei, acum ne sunt promovate noile margarine obținute fără hidrogenare. După ce s-au omis criticile legate de excesul de Omega-6 cu efect pro-inflamator, acum ne sunt prezentate margarinele cu Omega-3. Iar cireașa de pe tort este margarina - medicament cu fitosteroli. Dacă obișnuiți să consumați margarină, nu o faceți pentru așa-zisele ei calități protectoare cardiace... în final este un alt fel de grăsime de întins pe pâine", este de părere medicul specialist.
Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro
Potrivit unui studiu recent, realizat de InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor, mai mult de trei sferturi din produsele de pe piață au cel puțin cinci E-uri în conținut. Din 13 tipuri de produse analizate, doar opt la sută au doar trei E-uri. 15 la sută au în conținut patru E-uri, 54 la sută au cinci E-uri, iar 23 la sută au șase E-uri.
Au fost analizate 13 produse de tip margarină, grăsime vegetală, grăsime vegetală tartinabilă, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la trei producător, furnizori sau distribuitori: Unilever România, Orkla Foods România și Mega Image SRL.
Astfel, Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt, cu 39 la sută grăsime, conține șase E-uri, la fel ca și Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt și sare, Rama Grăsime vegetală tartinabilă, cu 39 la sută grăsime. Cinci E-uri găsim în Becel Grăsime vegetală tartinabilă, cu 45 la sută grăsime, în Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu 20 la sută grăsime, în Delma Grăsime vegetală tartinabilă cu unt și gust de pâine pe vatră, în Rama Grăsime vegetală tartinabilă, cu 70 la sută grăsime, în Rama Grăsime vegetală tartinabilă cu 45 la sută grăsime, în Delhaize Grăsime vegetală tartinabilă Omega 3 plus, 38 la sută grăsime, în Linco Grăsime vegetală tartinabilă și în Sarina Grăsime vegetală tartinabilă, cu 60 la sută grăsime. Doar patru E-uri sunt în Unirea Original Grăsime vegetală tartinabilă cu 60 la sută grăsime, iar trei E-uri sunt în Becel Grăsime vegetală tartinabilă cu 30 la sută grăsime.
"S-a creat falsa nevoie de margarină!"
Specialiștii în nutriție consideră margarina o adevărată otravă și nu o recomand să o introducem în alimentația noastră de zi cu zi. "Mă întristează felul în care industria alimentară manipulează alegerea consumatorilor folosind cuvinte cu ecou științific. Nu e suficient că margarina a luat locul untului pe masa noastră, acum suntem încurajați să mâncăm margarina pentru sănătatea inimii??!!", este de părere dr. Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, "argumentele sunt ridicole: margarina seamănă cu untul, dar nu e unt; sunt grăsimi vegetale, adică bune, spre deosebire de cele animale care sunt rele", însă astfel s-a creat "falsa nevoie de margarină". "După ce a fost negat zeci de ani efectul nociv al acizilor «trans» rezultați din hidrogenarea margarinei, acum ne sunt promovate noile margarine obținute fără hidrogenare. După ce s-au omis criticile legate de excesul de Omega-6 cu efect pro-inflamator, acum ne sunt prezentate margarinele cu Omega-3. Iar cireașa de pe tort este margarina - medicament cu fitosteroli. Dacă obișnuiți să consumați margarină, nu o faceți pentru așa-zisele ei calități protectoare cardiace... în final este un alt fel de grăsime de întins pe pâine", este de părere medicul specialist.
Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro
Comentează știrea
gety
18 aprilie 2016
e-uri
cam toate produsele contin conservanti,altfel nu se pastreaza; nu putem trai in balon de sticla, imunitatea o luam din natura, prostia o luam de la impostori=cei care inventeaza idiotenii; exemplu: telefonul mobil creeaza cancer / stau si ma intreb: de ce s-au ticnit romanii dupa revolutie, rabdati de foame in post, mintiti la spovedit si ajungeti in rai, daca mai sunt scaune.
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 30 Martie 2016
Marţi, 15 Martie 2016
Marţi, 15 Martie 2016
Miercuri, 24 Februarie 2016
Marţi, 23 Februarie 2016
Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Luni, 15 Februarie 2016
Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Miercuri, 10 Februarie 2016
Marţi, 22 Martie 2016